Geslaagde TEAMdag 2013

Graag blikken wij kort terug op de TEAMdag van dinsdag 26 maart.

Op dinsdag 26 maart 2013 vond in het prachtige Louwman Museum in Den Haag de TEAMdag van ElektroNed plaats. ElektroNed is een samenwerkingsverband van meer dan 40 elektrotechnische installatiebedrijven. Op de TEAMdag gaven, naast de ElektroNed-bedrijven, ook de preferred suppliers en de adviseurs van ElektroNed acte de présence.

Het thema van de dag was ‘Duurzame Financiering’. Heel actueel, want uit cijfers blijkt dat banken erg terughoudend zijn en blijven als het om financieringen ten behoeve van het middenbedrijf gaat. Wat te doen?

Rob Stoffer, bestuursvoorzitter van ElektroNed en directeur-eigenaar van de TechTron Groep, benadrukte het belang van vernieuwing en ondernemersdrift bij elektrotechnische bedrijven: “Het verleden tot norm verheffen heeft totaal geen zin. De wereld verandert en ons speelveld verandert. Daar kunnen wij, als toonaangevend samenwerkingsverband, optimaal op inspelen. Maar dat gaat niet vanzelf.” We moeten dus anders gaan denken en anders gaan doen.

Daarna was het woord aan Ton de Win, directeur van ElektroNed en dagvoorzitter van de TEAMdag. Ton benadrukte dat de ElektroNed bedrijven in een moeilijke markt toch ruim geplust hebben, met name door vol in te zetten op duurzaamheid.

Prof. Dr. Tom Berkhout van de Nyenrode Business Universiteit nam de aanwezigen vervolgens mee naar de wereld van de vastgoedfinanciering. Zijn belangrijkste boodschappen?
A. Het ziet er allemaal niet zo somber uit. Vastgoedbeleggers willen best investeren, maar dan met name in bestaand bezit. Renovatie dus. Een kans voor alle ElektroNed-Partners.
B. Financier jezelf! Als branchegenoten kun je een kredietunie overwegen. Food for thought voor de aanwezigen.

Na de break even wat anders: Ronald Kooyman, Managing Director van het Louwman Museum, lichtte aan de hand van prachtige beelden het ontwerp en de ontstaansgeschiedenis van het automobielmuseum toe. Jeroen Koppes, directeur-eigenaar bij ElektroNed-Partner TBK Knowledge Centre deelde vervolgens alle ins en ous van de installatiewerkzaamheden voor dit indrukwekkende pand met de aanwezigen. TBK is trots op zo’n prachtig referentieproject en dat is helemaal terecht.

Aan Vinco David (schrijver, spreker, trainer, economische probleemoplosser en in deeltijd verbonden aan Atradius) de eer het formele deel van de dag af te sluiten. Zijn belangrijkste adviezen voor wat betreft duurzaam financieren? Banken hebben nu vaak de luiken dicht. Kijk daarom of je in je eigen branche een kredietunie kunt oprichten. Dit gebeurt ook al in andere branches en maakt financiering (en dus investeringen) weer mogelijk. En klop ook eens bij pensioenfondsen en verzekeraars aan. Zij voelen de maatschappelijke verantwoordelijkheid het Nederlandse bedrijfsleven te ondersteunen en zijn op zoek naar alternatief rendement. Wanneer je als groep elektrotechnische bedrijven - samen! - een vuist maakt, ben je zeker een interessante gesprekspartner.

Huiswerk voor de aanwezigen dus. Wat kan de branche hiermee en welke vervolgstappen nemen we nu? Hans Segers, bestuurslid van de Fedet (Federatie Elektrotechniek, die ruim 200 bedrijven uit de elektrotechnische toelevering vertegenwoordigt) was in ieder geval geïnspireerd geraakt door de sprekers. Hans neemt de handschoen op om, vanuit de Fedet, branchebreed de mogelijkheden op het gebied van (gezamenlijke) financiering te onderzoeken.

De dag werd afgesloten met een overheerlijk dinerbuffet en rondleidingen door het museum. Meer dan de moeite waard kijkend naar de indrukwekkende collectie auto’s!

Locatie:

Louwman Museum in Den Haag

Wanneer:

Dinsdag 26 maart 2013

Foto's